- KURUMSAL
PVC Nedir? Nerelerde Kullanılır?
PVC (Polivinil klörür), petrol veya tarımsal temelli etilen ve deniz tuzu kaynaklı klordan elde edilen vinil klorür monomerlerinin uzun bir zincir yapısı oluşturarak birleşmesinden (polimerizasyon) oluşur. Polimerizasyonda; kütle polimerizasyonu, emülsiyon polimerizasyonu, mikro süspansiyon polimerizasyonu ve süspansiyon polimerizasyonu gibi proses teknikleri kullanılır. Üretilmiş ham hali katı, toz formunda beyaz renktedir.
PVC dünyada Polietilen(PE) ve Polipropilenden (PP) sonra en çok üretilen üçüncü plastik/polimer türüdür. PVC, doğası gereği yanıcı değildir, birçok diğer polimer türlerine göre kimyasal maddelere karşı dayanımı üst seviyededir. PVC üretimi, alternatiflerine göre daha kolaydır, kimyasal ve fiziksel özellikleri sayesinde kullanım alanı çok fazladır. Çeşitli katkılarla desteklendiğinde -60°C ila +125°C sıcaklıkları arasında fonksiyonel olarak gündelik hayatta kullanılır. Termoplastik bir ürün olduğu için belirli bir sıcaklık ve basınç altında PVC’nin yeniden işlenebilmesi, ekonomiye geri kazandırılması mümkündür.
PVC, Yumuşak PVC (Soft PVC/ P-PVC) ve Sert PVC (Rijit PVC / U-PVC) olarak 2 kategoriye ayrılır. Bu formlara göre de kullanım alanları çeşitlenmekte ve değişmektedir. Sert PVC (Rijit PVC) başta yapı sektöründe boru ve tesisat malzemeleri ile kapı ve pencere profilleri için kullanılır. Yumuşak PVC (Soft PVC) ise kablo sektörü, beyaz eşya, otomotiv, inşaat ve benzeri başlıca sektörler kullanım alanlarıdır.
PVC doğası gereği sert bir plastiktir, yumuşak PVC haline getirilebilmesi için plastifiyan (DOTP, DINP vb.) denilen kimyasallar ilave edilir. PVC, ayrıca çeşitli organik ve inorganik maddelerle homojen olarak karıştırılarak granül (compound) haline getirildiğinde; UV ışınlarına dayanım, sıcağa/soğuğa dayanım, kimyasallara dayanım gibi çeşitli fonksiyonel özellikler göstermektedir.
Kullanıma hazır son ürün haline getirilebilmesi için PVC, ekstrüzyon ve enjeksiyon teknolojileri kullanılarak şekillendirilir. Ekstrüzyon ve Enjeksiyon makinalarında Toz PVC veya granül PVC formunda kullanılır. Özellikle yumuşak ve yarı sert PVC karışımları, huni içerisinden makineye düzenli kesintisiz bir akış sağlama amacıyla, sektörlerde granül formunda kullanılır.